torstai 18. maaliskuuta 2010

Palsternakkasoppa rokkaa


Ulkona sataa jälleen lunta, vaikka maaliskuun puoliväli on jo ohitettu. Siis kyllähän on kiva, että maapallon heijastavuus lisääntyy, mutta on tämä nyt jo aika myöhäistä. Hyvä puoli tietenkin on se, että vajaa viinipullo jäähtyy nopeasti pihan lumibaarissa.

Päivään sopi siis loistavasti lämmin keitto.

öljyä
1 sipuli
4 (luomu) kohtalaista palsternakkaa
3 isoa perunaa
mustapippuria, suolaa
kolmen juuston kerma

Kuullotin pienessä rypsiöljytilkassa pilkotun sipulin, kaadoin joukkoon kuumaa vettä, lisäsin kuoritut ja kuutioidut palsternakat ja perunat. Surautin mustapippurirouhetta ja annoin muhitella kannen alla. Sitten soseutin sauvasekoittimella, lisäsin ruokakerman ja lisäsin suolaa.

Tosi pehmoista tuli. Olen kolmasti ostanut samalta viljelijältä luomupalsternakkaa ja se on niin hyvää että. Aivan mahtavan makuinen juures. Sitä voisi käyttää toki vaikka uunijuureksissa, mutta koska yksi suosikkiruokiani on kasvis/juuressosekeitto, olen viilannut siitä riittävän mietoa versiota. Palsternakka jää helposti kakkoseksi voimakkaammille mauille.

Keiton kaveriksi laitoin pannuun tipan öljyä, muussatun valkosipulin kynnen ja paloiteltua kuivahtanutta sekaleipää ja ruisleipää. Kotitekoiset krutongit päätyivät sopan päälle lautasilla.

Lisäksi paahdoin pannulla auringonkukansiemeniä ja pinjansiemeniä joiden joukkoon musersin kuivattua nokkosta. Maustoin suolalla ja näitä ripoteltiin myös sopan päälle.

Kun leivän päälle oli vielä itsetehtyä hummusta, oli keskimmäisen proteiininsaanti taattu ja tunsin itseni hyväksi äidiksi. Hetken verran.

**

Päivän viherpiiperrysosuus: lorautin etikkaa veteen ja liotin siellä idätysverkkoa joka oli tummentunut. Laitoin lasipurkkiin likoamaan mungpapuja ja huomenna alkaa idätys.

Varsinainen piiperrys oli se, että huuhdoin verkon siten, että vesi meni tarkasti liotettavaan kakkuvuokaan. Yritän nimittäin tsempata vielä paremmin veden käyttöä. Iloisena huomioin, kuinka esikoinen kävelytti kahvipannun ylimääräisiä vesiä kukille. Jes. Vaikka meillä onkin reilusti puhdasta ja raikasta vettä, se ei ole itsestäänselvyys *selittää etusormi pystyssä*.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti